Vasaloppet – världens äldsta och största skidtävling

Skidåkning

Vasaloppet är en skidtävling som avgörs varje år. Starten är i Berga i Sälen och målsnöret dras i Mora i Dalarna. Loppet är speciellt av flera orsaker. Först och främst är det hela nio mil långt och därmed en rejäl utmaning även för erfarna skidåkare. Det är också världens, sett till antalet åkare, största skidlopp. Även medieintresset är stort för Vasaloppet och det är givetvis ett omfattande projekt att se till så att de omkring 15 000 åkarna har det så bra som möjligt längs spåret. Som om inte detta vore nog brukar man säga att de är världens äldsta återkommande skidlopp och det bygger dessutom på ett intressant historiskt skeende i Sverige när Gustav Vasa, Sveriges första kung, flydde undan danskarna med hjälp av skidor längs ungefär den sträcka som idag utgör Vasaloppet. I den här texten ska vi titta på hur man förbereder sig inför ett långlopp och vad det är viktigt att träna på om man vill bli duktig på denna form av skidåkning.

Hur förbereder man sig för loppet

Att äta bra, både för att orka träna, och sedan inför själva loppet är en väldigt viktig del av förberedelserna. Många gör en så kallad kolhydratladdning vilket innebär att de ser till att äta extra mycket kolhydrater dagarna innan loppet för att kroppen ska ha så tillgång till mycket bränsle i form av glykogen. Årets lopp drabbades, apropå detta med kost, av en kontrovers. Maten som serverades under och efter loppet var helt vegetarisk. Arrangörerna fick utstå kritik från bönderna som menade att det var hån med de lantbrukare som livnär sig på kött och som upplåtit mark åt loppet. Att åka på bra utrustning kan vara väldigt utslagsgivande. Att kläderna inte ger skavsår och andas samtidigt som åkaren håller sig v arma är grundläggande för en bra upplevelse och skidorna kan göra stor skillnad. Viktigast av allt är dock vallan och vi rekommenderar att den som bestämmer sig för att åka tar hjälp med detta viktiga moment. Det går alltså att få skidorna vallade av ett proffs inför loppet. Slutligen vill vi tipsa alla om att det är bra att försöka få lite extra sömn innan loppet eftersom det startar tidigt på morgonen.

Förberedelserna börjar i träningsspåret

Hittills har den här texten handlat om hur man förbereder sig dagarna innan loppet för att göra så bra ifrån sig som möjligt. Men att förbereda sig inför ett kraftprov av Vasaloppets kaliber innebär naturligtvis att man bör inleda sin satsning flera månader i förväg. Vad man ska träna på beror lite på vad man har för åkstil. Har man starka magmuskler och bra stakteknik kan man staka nästan hela loppet, som många av toppåkarna. Då är det också det man ska träna på. Kommer man att diagonala, som det heter, och använda benen mycket behöver man däremot inte bry sig om stakteknik. Sen handlar det mycket om att vänja kroppen vid att vara igång under många timmar och se till så att man har god grundkondition. På sommaren kan man åka rullskidor för att förbereda sig men det brukar vara grundförutsättningar och antalet timmar på snö halvåret innan loppet som avgör hur bra placeringen blir. kampanjjakt.se har många bra rabattkoder och vissa av dem kan vasaloppsåkare ha glädje av.