Att åka skidor tycker de flesta nordbor både är roligt och naturligt, eftersom vi bor i ett kallt och snörikt klimat. Förr var skidåkning förknippat enbart med längdskidor som man använde för att ta sig fram i snötäckta landskap. Idag är skidåkningen så mycket mer än det. Det finns många discipliner som lockar.
Längdskidåkning
Okey, det går inte att skriva en artikel om skidåkning utan att ta upp längdskidans fenomen. I Sverige älskar man längdåkning och i Norge är det ännu större. Längdskidåkning innebär att man med speciella skidor och stavar tar sig fram i snötäckt terräng under en längre tid. På vintern brukar motionsspåren göras om till skidspår för att folk, istället för att jogga, kan åka skidor. Disciplinen har funnits sedan urminnes tider när folk gav sig ut på jakt i skogarna på ett par hemmagjorda skidor. Militären har sedan använt samma metod och vanligt folk också.
Skidskytte
Skidskytte är en kombination av längdskidåkning och skytte. Man åker en sträcka för att sedan komma till en skjutbana där man antingen står upp eller ligger ned för att pricka rätt. Skidskytte räknas som en vintersport och kallas också för biathlon, men vi tar upp det i skidåkningssammanhang, då en stor del innebär åkning på längdskidor. Hälften av gångerna som man ska skjuta står man upp, och hälften utförs i liggande ställning. Ofta skjuter man två eller fyra gånger sammanlagt.
Alpin skidåkning
Alpin utförsåkning innefattar många moment eller grenar. Slalom, störtlopp, super-G, storslalom, parallellslalom och snowboardåkning som kommit på senare tid. Snowboard är helt enkelt skidåkning på bräda och ser ut som surfare på snö. En variant av slalom, är telemarksåkningen som har andra skidor än vanliga slalomskidor. Här används den fria hälen som istället sitter fast i skidan under slalomåkningen. Alpin utförsåkning är populärt i hela världen där det finns berg eller alper. Sveriges största slalomåkare genom tiderna, heter Ingemar Stenmark.
Freestyle
En mix av olika grenar har lett till disciplinen freestyle inom skidåkningen. Precis som namnat skvallrar om, kan det innebära både delar av störtlopp, hopp och konster i luften, slalom och annat. Den traditionella grenen kallades puckelpist men har nu utvecklats till freestyle. Andra varianter av freestyle är big air och slopestyle där åkarna gör allehanda konster i luften.
Backhoppning
De “flygande” skidåkarna är vanliga i Norden. Backhoppning innebär att man på en konstruerad backe, tar sats på två speciella skidor och gör ett långt svävande hopp i slutet av backen. Det ser mycket lätt ut, men kan man inte tekniken ordentligt, kan man skada sig fördärvad. Ofta brukar barn och ungdomar bygga upp stora gupp i backar på hemmaplan för att öva först innan de ger sig i kast med den verkliga backhoppningen. Under luftfärden ligger nästan skidåkaren ned “på magen”, parallellt med skidornas nivå för att sedan resa sig upp när landningen närmar sig.