Två stora skidlopp i Sverige

Skidåkning

Är man svensk, är det inte svårt att höra talas om de många längdskidloppen som går av stapeln under vinterhalvåret. Det allra mest kända loppet som dessutom är en del av en svensk klassiker är Vasaloppet som räknas till det äldsta loppet i världen. Men på senare tid har det fått konkurrens av ett annat ultra-lopp som lyssnar till namnet Nordenskiöld-loppet. I den här artikeln ska vi beskriva de två loppen och deras historia.

Vasaloppet

Det mest berömda skidloppet som lockar till sig folk från världens alla hörn, är Vasaloppet. Det har inspirerats av Gustav Vasas flykt när han försökte komma undan den fruktade kung Kristian II.

Den första tävlingen anordnades genom en idé av Mora-bon Anders Pers 1922. Då hade tävlingen 136 deltagare varav några bröt och aldrig kom i mål. Numera finns även Tjej-Vasan och Ungdoms-Vasan som är lite kortare än den riktiga distansen, samt Öppet spår. Vasaloppet är 90 km långt och startar i Sälen och går i mål i Mora. Det kända plakatet “I fäders spår för framtids segrar” är det man möts av när man korsar mållinjen. Den största segraren någonsin i Vasaloppet, heter Nisse Karlsson, också kallad Mora-Nisse. Han tog hem hela 7 segrar i sträck men vann totalt 9 gånger. Några gånger har man varit tvungen att ställa in loppet på grund av snöbrist, men det ska egentligen till mycket innan loppet avbryts eller ställs in.

Nordenskiölds-loppet

Ett annat lopp som kallas för ultralopp, är Nordenskiölds-loppet som har legat lite i skymundan för Vasaloppet. Detta lopp kördes en gång i slutet på 1800-talet som ett bevis för en händelse under en Grönlandsexpedition av vetenskapsmannen Adolf Erik Nordenskiöld. Under hans andra tur till Grönland i hopp om att finna gröna skogar, tog han med sig två samer som skickades ut i två dygn för att söka upp de eventuella oaserna. De åkte skidor i ett sträck under två dygn med en ynka paus på två timmar och kom tillbaka utan att ha hittat skogarna. Men Nordenskiöld blev imponerad av deras insats och berättade om detta hemma i Sverige. Ingen trodde dock att någon levande människa kunde åka skidor i två dygn utan sömn. För att bevisa att han hade rätt, anordnade man samma sträcka i Jokkmokk som kördes en gång.

Från och med 2016 har emellertid loppet återupptagits och man kan nu åka detta mytomspunna lopp om man orkar.