Stora svenska skidåkare

Skidåkning

En eloge åt grannlandet Norge som producerar skidåkare på löpande band. Men vi svenskar är inte fy skam vi heller. Vi har haft några energiska åkare både i slalom och på längdskidor som har kammat hem rejält med segrar. Låt oss skryta lite om dem!

Gunde Svan

Den goa och glada dalmasen som även har gjort sig känd som programledare i “Fångarna på fortet”, har varit outtröttlig under 80-talet när han åkte runt på sina skidor. Med sina 17 medaljer har han vunnit 11 i guld, 4 OS-guldmedaljer och 7 VM-guld. Svan har fortsatt sina bragder ända in på 90-talet. Gunde Svan anses som Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna men har naturligtvis stor konkurrens med några andra höjdare.

Ingemar Stenmark

Vår egen Let´s Dance-Ingemar som vann vinnartiteln i programmen Let´s Dance 2015, Mästarnas mästare 2011 samt Superstars 1996, är utsedd att vara Sveriges näst störste idrottsman genom tiderna. Det är bara Björn Borg som skuffat ned honom från honnörs-platsen. Stenmark har tagit hem 2 OS-guld, 5 VM-guld och 86 hela världscupsegrar i slalom. Hans karriär var lång och började redan 1973 för att hålla på ända till 1989. Idag är han affärsman och tillverkar skid-och solglasögon under märket Spektrum. Vad många kanske inte visste om slalom-kungen är att han lyckades överleva tsunamin i Asien 2004.

Charlotte Kalla

Visst ska vi få in en lite yngre kvinna bland alla manliga skidåkare också. Charlotte Kalla är bara 30 år (2017) men har en gedigen längdskidåkningskarriär bakom sig. Sammanlagt har hon fått fyra guldmedaljer – 2 i OS och 2 i VM. Men hon har betydligt fler silver-och bronsmedaljer än så. Hennes största konkurrenter på damsidan har varit norska Therese Johaug och Marit Björgen och hon har sammanlagt tagit hem lika många medaljer som Gunde Svan -nämligen 17 stycken.