Att lära sig åka skidor

Skidåkning

I Norden är vi uppfödda med skidor och snowboards. Vem har inte åkt längdskidor på vintern med matsäck och varm choklad? Att lära sig åka längdskidor är ingen konst men det kan vara värre med slalom.

Börja lätt med slalom

Det tar inte lång tid att lära sig slalomåkning, men till en början bör du undvika de svåra backarna och hålla dig till de mindre. Det bästa är att gå i skidskola eller boka några timmar med en utbildad instruktör – speciellt om du är nere i Alperna. Det viktigaste är att slappna av i kroppen och vara mjuk i rörelserna. Ett fel är att folk spänner sig för mycket. Undvik att luta dig bakåt när du åker. Då ramlar du lätt. Sist men inte minst – prova ut utrustningen ordentligt av ett proffs. Låna inte för stora pjäxor av en släkting. Då är det lättare att bryta sig.

Snowboardåkning

Många tycker kanske att snowboardåkningen ser farlig och komplicerad ut, men det behöver inte vara så svårt. Det gå faktiskt snabbare att lära sig åka snowboard än skidor. Man varvar med att luta överkroppen framåt och bakåt och det gäller egentligen att hela tiden hålla balansen.