Vanliga skador vid skidåkning

Skidåkning

Nej, denna artikel är inte för att göra dig ängslig utan för att du ska se till att skaffa den bästa utrustningen för att just undvika dessa skidskador. Ett råd är att aldrig pusha dig för mycket. Åk i backar som du vet att du klarar av och försök inte imponera på andra. Off pist är till för proffs och känner du inte till terrängen, bör du undvika riskerna.

Färre skador sedan 70-talet

Till en början kan vi glädja dig med att skador inom skidåkningen har gått ned rejält. Speciellt när det gäller benbrott som var den vanligaste skadan. Anledningen är att pjäxor och bindningar utvecklats. Numera är det mjukdelar som drabbas mest.

Mjukdelsskador

Förutom benbrott eller handledsbrott är det vanligt att man ramlar och slår sig och då kan mjukdelarna i kroppen få sig en törn. Ledbanden är de mest utsatta och kan gå av eller brista till en viss del. Det uppkommer också slag i backarna av att folk drattar in i varandra. Här kan både skärsår och skrubbsår uppkomma när man kanske ramlar på stavarnas spets eller får skidor på sig. I värsta fall kan man få hjärnskakning eller inre blödningar, så se upp i backen!