Den äldsta varianten av skidåkning

Skidåkning

Längdskidåkning är en sport som svenskar är mycket glada i, och det är förståeligt! Detta är nämligen den äldsta formen av skidåkning och har existerat i Norden sedan urminnes tider. Ända sedan 1800-talet har längdskidåkning varit en utpräglad sport, men den allra äldsta skidan som man tror ha använts för att ta sig fram i snötäckt terräng, dateras 5200 år tillbaka i tiden.

Kalvträskskidan – den uråldriga skidan

I myrområdet Kalvträsk strax intill Skellefteå, mellan Nybrännet och Fäbotjälen, har ett par urgamla skidor med stav hittats vid en utgrävning för ett antal år sedan. Skidorna visade sig inte vara köpta på till exempel Outletsverige under den senaste tiden, utan användes för cirka 5200 år sedan. Dessa är alltså 500 år äldre än Egyptens pyramider och vittnar om att man i Norden gärna tog sig fram på detta sätt. Ordet skida kommer ursprungligen dock från norskan, som betyder en “uppdelad trälängd”.

När längdskidåkningen tog fart

Under medeltiden och fram till 1800-talets slut så var det vanligt att soldater tog sig fram på skidor när det låg snö och is på marken. Det var också via militären som de första skidtävlingarna arrangerades. Strax började skidor även användas i samband med upptäcktsfärder, och antalet mil dessa upptäckare färdades på skidor kom senare att bli inspiration till långa skidlopp. Den allra första skidtävlingen på längdskidor, anordnades 1842 och på den vägen är det. Snart uppkom tävlingar som Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet, efter att ha inspirerats av Gustav Vasas färd och polarfararen Nordenskiölds expedition på Grönland. Det sista utnämns som världens längsta lopp på längdskidor och är hela 220 kilometer långt. Ingenting för latmaskar, med andra ord!

Den gamla längdskidan, material och bindningar

Från början var det i stort sett vanliga brädor som utgjorde längdskidor. När längdskidåkningen började bli mer och mer populär, så började man tillverka dem av hickory och stavarna gjordes av bambu. Bindningarna var också betydligt enklare än dagens, och var simpla läderstroppar eller trästroppar som man fäste runt häl och vrist. Fästen av metall kom långt senare, men idag använder man fortfarande den klassiska bindningen vid telemarkåkning. Även militären envisas med att fortsätta med dessa bindningar. Dagens bindning är en modernare variant av Rottefella-exemplet, där endast tån binds.

Så kan du åka längdskidor

Det finns flera åkstilar som förknippas med längdskidåkning och som utvecklats med tiden. De stilar som används idag är den klassiska och fristil. Fristilen ser nästan ut som en form av skridskoåkning över snön medans den klassiska stilen är den vi ser för det mesta. I tävlingar varierar man sig dock ofta och tillämpar båda stilarna.