Skidsemester i Grekland

Uncategorized

Det kan låta lite märkligt, men faktum är att det finns fina skidbackar att uppleva i den Hellenska Republiken, bäst känt som Grekland. Man brukar ju associera detta medelhavsland med sol och bad och varma sommarkvällar, men då landet till största delen består av bergskedjor så är det egentligen inte så konstigt att det finns ett flertal skidorter i Grekland där man kan kombinera skidåkning med ett roligt nattliv och få tillgång till landets fascinerande historia. Vart man än vänder sig här finns det antika lämningar och ett underbart vackert landskap, och med dess gästvänliga befolkning så är det bara att se fram emot en härlig upplevelse. Man kan också åka rullskidor om snön mot all förmodan skulle vara obefintlig eller om man åker på sommaren.

Åka till Grekland

Det finns flera olika sätt att ta sig till Grekland på, men det vanligaste är att flyga, vilket tar mellan tre och fyra timmar beroende på vart man vill åka. De flesta planen om vintern går till huvudstaden Athen eller till den näst största staden Thessaloniki i norr. Man kan också göra resan till ett riktigt äventyr genom att privatleasa bil och sedan köra genom Europa, vilket tar ungefär tre dagar om man gör det i normal takt. Hur man än väljer att färdas så är det alltid en god idé att se till att man har med sig allt och har skaffat sig information om landet.

Skidorter i Grekland

Så vart i landet skall man ta sig om man vill åka skidor eller snowboard i Grekland? Ett av de populäraste ställena är bergskedjan Pelion som ligger ungefär mitt i landet. Från Athen tar det cirka tre och en halv timme att köra hit och från Thessaloniki cirka två och en halv. Pelion var kentaurernas hemort enligt grekiska mytologin; till hälften män och till hälften hästar levde dessa råa varelser på bergskedjans sluttningar, och spenderade sitt liv med att supa och leva rövare.

Nära Athen hittar man skidorten Parnassos som även den är en stor och berömd bergskedja. Här kan man åka skidor för hjärtats lust och i närheten ligger den berömda orten Delfi där ett mystiskt orakel delade med sig av sin vishet under Antiken. Nära huvudstaden hittar man också Kalavryta på Peloponnesos där orten med sina tolv sluttningar är den näst största skidorten i Grekland och där framförallt ungdomar gillar det aktiva nattlivet.

Den kanske mest legendariska skidorten är dock Elatochori som ligger vid Greklands högsta berg Olympus. Detta var gudarnas boning enligt antika trosföreställningar och hit kommer det även många för att syssla med bergsbestigning. Platsen står på många människors bucket listor; saker man måste se och göra innan man dör! För att komma hit gör man bäst i att flyga till Thessaloniki eftersom bergskedjan ligger i norra Grekland. Sedan kan man ta buss eller hyra bil därifrån om man vill.