Förbered dig för skidsäsong och håll dig skadefri

Uncategorized

När vintersäsongen slår till är det äntligen dags för det vi alla väntat på: skidåkning! Vare sig det gäller längd eller utför är det nu dags att sätta på sig skidorna och bege sig ut i spåren och backen. Här kommer några tips om hur du bäst kan förbereda dig inför skidsäsongen även om du saknar snö – och hur du kan hålla dig skadefri under säsongen.

Så tränar du innan säsongen

Älskar du längdåkning behöver du ha en god kondition och vara allmänt vältränad i ben, rygg, armar och mage. Ja – i hela kroppen! Och det samma gäller utförsåkning även om du belastar olika muskler annorlunda och kan behöva viss variation på din förberedande träning.

För att träna upp din grundkondition eller förbättra konditionen är löpträning ett mycket bra alternativ. Har du tränat mindre efter föregående säsong kanske behöver du då gå ner i vikt och då är löpträning bra för att återkomma i form. Är du intresserad av att skida långa distanser kan det även vara ett bra sätt att träna upp din mentala förmåga att länge vara ute i spåret genom att springa längre distanser. Sedan är andra konditionsträningsformer som simning och cykling självfallet bra. Simmar du tränar du även upp rygg och armar, vilket även behövs vid skidåkning.

Tränar du på gym kan du köra pass i roddmaskinen. Den finns i de flesta gyms konditionsavdelning.

Sedan är det även viktigt att träna upp magen och ryggen för att få stabilitet. Här går det utmärkt att träna bara med din kroppsvikt och göra övning. Många gym erbjuder i dag också gruppträning som fokuserar på att göra dig starkare och smidigare med hjälp av att träna upp mage och rygg.

Viktigt är även att bygga upp kroppens små muskler för att ge balans och stabilitet. Samt träna de större muskelgrupperna som lår och ben, genom att till exempel göra benböj.

Därutöver kräver även skidåkning, såväl längd som utför, vissa explosiva moment. Dessa kan du öva upp på genom att träna mer explosiv styrketräning, springa kortare intervaller, eller annan träning som får dig att gå från lugn till max väldigt snabbt.

Håll dig skadefri

Eftersom många av oss i Sverige inte har möjlighet att åka skidor året om är det väldigt tråkigt om man drar på sig en skada när säsongen just har börjat. Därför är det viktigt att variera sin träning och inte bara åka skidor. När du börjar din skidsäsong kan du även tänka på att successivt öka distansen du åker för att minska risken för skador. Och det är viktigt att tänka på kost och vätska samt återhämtning efter hårda träningspass.

Det är även viktigt att komma ihåg att människors kroppar fungerar olika och att det kan vara bra att få koll på vad som passar dig bäst innan du börjar med ett träningsprogram.