Bli en bättre skidåkare

Uncategorized

Om du vill bli en bättre skidåkare finns det flera saker du kan utveckla. Förutom skidträning behövs även styrka, kondition och rörlighet för att du ska få ut maximalt av din skidåkning.

Det är inte alltid lätt att få träningen att bli av och det gäller därför att hitta smarta sätt att hålla motivationen uppe. Sätt gärna upp delmål och gör regelbundna utvärderingar för att se att du har uppnått målen. Med ett aktivitetsarmband blir det ännu enklare att mäta dina resultat och framsteg eftersom armbanden mäter bland annat distans, puls och sömn. På eStore.nu hittar du flera olika modeller av aktivitetsarmband till mycket bra priser och kan enkelt beställa din favorit online.

Träning för utförsåkning

Utförsåkare behöver ha starka ben för att kunna hålla stabiliteten även i höga farter och på isiga eller ojämna underlag i backen. Speciellt benen och bålen behöver vara starka om du vill bli en stjärna i backarna. Satsa därför på tung styrketräning i gymmet för att bygga upp en stabil och stark kropp som tål långa dagar på skidor. Exempel på bra styrkeövningar är knäböj och marklyft.

Även om utförsåkning främst ställer krav på skidteknik och styrka krävs även ett visst mått av kondition för att orka hålla bra teknik genom många åk. Att lägga in ett pass i veckan med någon form av konditionsträning bidrar därför till en positiv utveckling på skidåkningen. Roddmaskin, crosstrainer eller intervallpass i löpspåret är effektivt för att träna upp uthålligheten. Det finns även många pass på gym som till exempel spinning eller gympa där du peppas av en ledare och får energi av att träna tillsammans med andra.

Träning för längdskidåkning

För att bli en bra längdskidåkare krävs både bra kondition och en allmän styrka i hela kroppen. Konditionen tränar du främst upp i skidspåret eller på rullskidor, men även löppass eller cykelpass kan användas under barmarksäsongen för att öka flåset. Variation i träningen gör också att du minskar risken för skador från ensidig belastning och bidrar till att det blir roligare att träna när inte alla träningspass är likadana.

Styrketräning för hela kroppen behövs för att kunna staka och skjuta ifrån ordentligt under skidåkningen, speciellt i uppförsbackar. Extra viktiga områden är rygg och armar som båda används mycket intensivt under stakningsmomentet. Basövningar som marklyft, latsdrag och utfall är bra styrkeövningar, liksom mer specifika övningar som tricepspress och olika axelövningar.

Kost och återhämtning

Även om ökad träning är det viktigaste för att bli en bättre skidåkare behöver du även tänka på att få i dig tillräckligt med energi och nödvändiga vitaminer och mineraler. Även sömn och vila är avgörande för hur du svarar på träningen. Lägg gärna in avkopplande pass som till exempel yoga för att både minska stress och öka rörligheten i kroppen.