Skidor i en skidställning inomhus

Längdskidåkning inomhus

Skidåkning

Det är inte direkt ovanligt att åka skidor inomhus idag, och det finns relativt gott om just alpina inomhusanläggningar världen över. Det är dock lite ovanligt att åka längdskidor inomhus. En och en annan anläggning finns dock för detta. I Sverige finns en sådan anläggning i Torsby och i Finland finns det också några stycken. Det finns också en anläggning i Tyskland. Dessutom har det under de senaste åren öppnat anläggningar för skidåkning inomhus i Göteborg, Piteå samt Gällö. Det är inte alltid man kan åka skidor utomhus, och för de som tävlar i olika skidsporter är dessa inomhusanläggningar ovärderliga. Rullskidor ger inte samma känsla och alla har inte möjlighet eller tid att åka utomlands för att kunna träna skidor. Då är det mycket bra att det finns möjlighet att kunna åka skidor i en bra miljö även i Sverige. Men hur ser utvecklingen ut för dessa skidanläggningar inomhus? Öppnas fler, och finns det intresse av dem?

Intresse av fler arenor

Skidintresset i Sverige är stort över hela landet, men i dagsläget är det bara under några få månader man kan åka skidor utomhus i södra Sverige. Även i norra Sverige kan det vara svårSkidåkare i skidtunnelt att åka skidor året runt. Om man ska tävla i Vasaloppet eller någon liknande tävling behöver man se till att träna på skidåkning under hela året, och om det inte går att åka skidor försvåras träningen. Det har hittills bara funnits ett ställe i Sverige som har erbjudit möjligheten att åka längdskidor inomhus men nu vill även Järfälla skapa en större anläggning där det ska vara möjligt att utöva och träna olika skidsporter och liknande. Om denna anläggning blir verklighet kommer det att finnas större möjligheter för dem som vill träna skidåkning året runt. Dessutom kommer det att finnas två anläggningar, spridda över landet vilket gör att personerna som vill träna får kortare sträckor att åka. Det finns alltså ett stort intresse för dessa typer av anläggningar och troligen kommer det att utvecklas allt mer över tid.

Vilken utrustning behövs i anläggningen?

I de allra flesta anläggningar av denna typ är det minusgrader. Man bör därför ha på sig i princip samma utrustning som när man åker skidor utomhus. Varma kläder, handskar och hjälm bör man alltid ha på sig. Om man vill kan man ha med sig sina egna skidor med sig men det behövs inte då många anläggningar erbjuder möjligheten att låna skidutrustning. Det kan vara ett bra val om man till exempel har barn som inte åkt skidor innan, eller om man själv inte provat på sporten innan. Att köpa in skidutrustning kostar ofta en hel del, och det kan vara bra att veta att man verkligen vill fortsätta med skidåkning innan man köper egen utrustning. När man väl bestämt sig kan Fraktus anlitas för att säkert transportera hem de beställda skidorna. Om man bara åker skidor för nöjes skull behövs ofta ingen extremt dyr utrustning, men ju mer seriöst man vill satsa, desto bättre saker behövs.