Åka på skidsemester i Sverige

Skidåkning

Sverige är ett fantastiskt land att åka skidor i. Vi svenskar är bortskämda med snörika vidder och skidbackar av varierande svårighetsgrader. Du hittar skidområden i både södra och norra Sverige men för att få en garanterat snöfylld semester är det rekommenderat att åka norröver. Sälen och Åre är två områden som passar både stora och små skidåkare. Om du hellre väljer bort livlig afterski finns det alternativ till ovan nämnda ställen som drar en något lugnare publik, såsom Tännäs och Lofsdalen i Härjedalen. Det finns ett par viktiga saker att tänka på inför skidresan. Rätt skidutrustning är A och O och vill man inte köpa detta innan avresa går det oftast lika bra att hyra på plats. En annan viktig aspekt av skidsemestern och något som ibland går obemärkt förbi är ditt försäkringsskydd. Skidsemestern kan bli en dyr historia om du inte är rätt försäkrad. Läs vidare för en inblick i vad som är viktigt att tänka på både före och under resans gång.

Vad inkluderar din försäkring?

Att ha en omfattande hem- och bilförsäkring är en självklarhet för dem allra flesta. Men när semestern stundar är det många som glömmer att teckna eller att se över den befintliga reseförsäkringen och vad den egentligen ersätter. Det är inte säkert att hemförsäkringen inkluderar olycksfall, utan oftast bör du teckna en separat olycksfallsförsäkring. Om du reser med barn är det viktigt att se över vad deras olycksfallsförsäkring innefattar och huruvida du som förälder kan få ekonomisk kompensation om barnet får bestående men av en olycka som sker under skidsemestern. Glöm inte heller att ta reda på om hemförsäkringen ersätter stöld av utrustning. Försäkringsbolagen ersätter sällan borttappade eller stulna föremål där ägaren agerat oaktsamt. Två exempel är om du lämnar takboxen olåst eller ställer skidorna utan tillsyn utanför fjällstugan. Investera i ett bra lås och försäkra dig om att dina prylar är i tryggt förvar. tänk på att se över dina försäkringar så att du har ett fullgott skydd innan avresa. Då kan du med gott samvete njuta av semestern samtidigt som du undviker obehagliga överraskningar ifall olyckan skulle vara framme.

Klä dig rätt i backen

Tänk dig att du vaknar upp till en vindstilla dag med klarblå himmel och ett nytt täcke av pudersnö. Det är drömscenariot på skidsemestern och dem dagar som man kommer att minnas i efterhand. Föreställ dig sedan att du i din iver att ta dig utomhus klär på dig alldeles för lite, ett misstag många gör. Det allra viktigaste, utöver en täckande hem- och olycksfallsförsäkring, är att packa väskan med bra och varma friluftskläder för skidbacken. Om du är utrustad för kyla gör det ingenting om det under dagen börjar blåsa eller snöa ymnigt. Använd lager på lager-principen och klä dig med ett värmande underställ, följt av bekväma kläder som är enkla att röra sig i, förslagsvis fleece, samt vind- och vattentäta friluftsbyxor av valfri modell. Klä hellre på dig för mycket än för lite och avlägsna plagg om du blir för varm under skidturen. Ett par skidvantar och en varm mössa är sedan allt som behövs för en härlig dag i backen.