Skidåkning i Östersund

Uncategorized

När man talar om skidåkning i Sverige går mångas tankar i första hand till skidorter som Åre, Idre eller Sälen. Det finns dock en ort i Sverige som har större anknytning till skidsport och vintersport i allmänhet än de flesta skidorter, och det är Östersund.

Faktum är att både kommunen och näringslivet i Östersund marknadsför staden under namnet ”Vinterstaden”. Det finns också goda anledningar till det, bland annat att Östersund under flera år har anordnat världsmästerskapen i vintersporter som skidskytte, skidorientering och hastighetsåkning på skridskor, samt svenska mästerskap i längdskidåkning och skotercross. Östersund har dessutom ansökt om att få anordna vinter-OS vid flera tillfällen, men hittills har detta hedersuppdrag inte tillfallit staden.

Skidåkning har dessutom en särskild anknytning till staden, tack vare Nationellt Vintersportcentrum. Det är ett forskningscentrum som kanske framförallt är känt för att bedriva test- och träningsverksamhet för de svenska A-lagen i skidskytte och längdskidåkning. Det är med andra ord till stor del tack vare denna verksamhet i Östersund som Sveriges prestationer i dessa skidgrenar är så bra som de är, och hela tiden förbättras.

Om du själv vill åka skidor i Östersund kan du bland annat göra det i Gustavsbergsbacken, där det finns backar som passar rutinerade skidåkare såväl som nybörjare. När du åker i Gustavsbergsbacken, som är 480 meter lång, är du dessutom i gott sällskap; många av de svenska stjärnorna inom alpin sport har svängt sina första svängar på skidor i denna backe, och tränat där för att bli de skidåkare de är idag. Om du vill åka dit på ett smidigt sätt kan du leta efter flyg mellan Stockholm och Östersund på Avionero.se, där du enkelt hittar billiga och snabba flygningar.